Kattensingel

1917
Strijd om ons heen.
Hier.

Zwierende koppels.
Van bolwerk naar brug.
En weer terug.

Welk koppel zwiert het zwierigst?
Dat blijft de grote vraag.
De jury heeft meer oog voor de fotograaf.

Jan Katten zijn blekerij is er niet meer.
Industrie maakt plaats.
Maar water blijft water.

Zelfs al is het ijs.

Robin Mulder

Bron:
Deze door Theodorus Tukker op 27 januari 1917 gemaakte foto toont een ringrijderij voor paren. De wedstrijd, alleen voor Goudse leden van de Zuid-Hollandsche IJsvereeniging, zou eigenlijk een dag eerder op de Kattensingel worden geschaatst. Deze singel, waarvan de naam al in 1757 voorkomt, is genoemd naar Jan (de) Katte(n) die aan deze singel woonde, een 16e-eeuwse eigenaar van grond, huizen en een wasserij met blekerij. 
Strikt genomen is de singel vernoemd naar de Kattenbrug, die al begin 16e eeuw in de stukken voorkomt, ook wel de Blekersbrug wordt genoemd en tot 1959 de singel met het Bolwerk verbindt.
De belangstelling voor de ringrijderij op de Kattensingel valt echter tegen en besloten wordt het evenement een dag en een singel op te schuiven, namelijk naar de Blekerssingel. Koningin Wilhelmina stelt een bronzen medaille beschikbaar voor het winnende paar en de Goudsche Plateelbakkerij een kunstvoorwerp. Het fanfarekorps van de tijdens de Eerste Wereldoorlog in Gouda ondergebrachte Belgische vluchtelingen zorgt voor muzikale omlijsting. 
Op de foto is te zien dat de publieke belangstelling groot is. Diezelfde dag wordt in Friesland de Elfstedentocht verreden. Twee dagen later wordt op de Kattensingel alsnog geschaatst, een nationale hardrijderij waar alle toppers op afkomen en die door W. Bocxe uit Abcoude wordt gewonnen.
Foto: 0440. 51202
Bron: SAMH